Digitalt lärande halkar efter i svenska skolor

Do-Fi Aktuellt   •   November 3, 2017

Genom Skapande Skola och flera andra projekt som rör sig i skolvärlden så har vi sett en ökning av antalet inköp av surfplattor och datorer. Samtidigt verkar det som om det digitala läromedlet inte riktigt hänger med i utvecklingen. Skolan köper in hårdvara, men det saknas innehåll till plattorna och datorerna.

Bonniers undesökning

Enligt en artikel från kit.se så menar läraren Ann-Jeanette Wahlqvist att det finns problem med ex. uppkoppling, bristande kompetens men att det framförallt är avsaknad av innehåll som håller den digitala lärande-revolutionen stången.

LÄS MER om undersökningen som gjordes av Bonnier.

Do-Fi har varit med under flera projekt och digitaliserat innehåll och gjort det interaktivt och pedagogiskt. Det är något vi kan. Så om du har ett innehåll eller bärande idé som du vill digitalisera så är det bara att höra av sig till oss så kan vi göra innehållet mer pedagogiskt.

Regeringsbeslut

Regeringen vill att Sverige ska vara bäst inom det digitala, därför har de beslutat om en nationell digitaliseringsstrategi [extern länk] som innebär att:

  1. Alla (elever och personal) ska få en digital kompetens vad gäller anävndning och teknikorientering. Det låter som om det behövs interaktionsdesigners?
  2. Det ska finnas tillgång till digital verktyg och resurser med syftet att förbättra utbildningen och få en mer effektiv verksamhet. Tyvärr så är det lite mer fokus på prylarna än innehållet även om det nämns i rapporten. Eftersom prylarna nämns först och främst. Men det är tydligt att det ska vara pedagogiskt och med fokus på tillgänglighet. Där finns Do-Fi som kan hjälpa till med all erfarenhet från olika projekt, bla projektet Hej Svenska!
  3. Det tredje målet som nämns är forskning.

Målen ska var nådda år 2022. Det låter som framtiden men det är nära i tiden.

Kontakta oss så kan vi diskutera hur vi kan hjälpa dig att nå digitaliseringsmålen:

info@do-fi.se

Se några av våra projekt som har med digitalt lärande att göra: