Vernissage av Reklam! på Landskrona Museum

Do-Fi Aktuellt   •   Oktober 29, 2017

Idag var det Vernissage av basutställningen Reklam! vid Landskrona Museum. Malin Wikerberg från Garbergs reklambyrå höll ett fint tal. Tonie Lewenhaupt och Gustav Martner var där för att uppleva premiären, de var också en del utställningen med exempel på framgångsrika kampanjer.

Sveriges arkiv för reklam och grafisk design

Rum för Reklam finns idag på Landskrona museum. Samlingen består av över 100 000 objekt och innehåller allt från skisser och original till annonser och hela kampanjer. Nu öppnar Landskrona museum en permanent reklamhistorisk utställning baserad på denna samling. Med utgångspunkt i reklamen utforskar utställningen samhället och samtiden från 1900-talet fram till idag. Vad kan reklamen berätta för oss om dåtida och nutida ideal, trender, värderingar och behov? Och vilka exempel finns det på när reklam har brutit ny mark och varit en kraft i samhället? Film, radio, originalföremål och annonser visas tillsammans med digital teknik. Vi möter kreatörerna bakom minnesvärda kampanjer, och utforskar nya infallsvinklar på svensk form och reklam.

Utställningen digitaliseras

Det som är speciellt med utställningen är att Do-Fi har utvecklat en app (Android och iOS) som triggas av digitala ledfyrar (iBeacons) som finns utplacerade i rummen vid olika stationer. Den är speciellt utvecklad för att kunna användas av synskadade men också för besökare som vill ha en fördjupande bild av utställningen. Tanken är att utställningen ska kunna förändras och fler teman kan läggas till genom vårt publiceringsverktyg riktat till utställningsproducenterna.

Utöver ledfyrarna så producerade vi en fotokiosk, ett biorum och en app för att visa reklamfilmer. Vi hade även filmat och klippt intervjuer av Malin Wikerberg, Gustav Martner, Tonie Lewenhaupt och Lars Falk. Det visades på en LED-tv nära biorummet.

Press:
Ädelreklam i drivor på museet

Lär mer om vårt inflytande i utställningen under våra projekt: